Det familievenlige Østerbro, med postnummeret 2100, har alt: små, hyggelige gader og torve, udsøgte butikker, fashionable etageejendomme, villaområder og nogle af de bedste eksempler på dansk arkitektur fra fortid og nutid. Området byder på meget grønt – men også på blåt i den nyligt transformerede Nordhavn.
Østerbro var indtil midten af 1800-tallet mest kendt for sine grønne marker med græssende kvæg og for sine mange traktørsteder, som folk frekventerede på vej til Nordsjælland. Under industrialiseringen anlagde de velhavende københavnere villaer og majestætiske etageejendomme, mens man byggede tæt og småt til de mange arbejdere, der også kom til bydelen for at tjene på byens fabrikker og i de små håndværkerfirmaer. Bydelen oplevede en enorm befolkningstilvækst – og arealmæssigt ekspanderede den også med opfyldningen af Nordhavn, der kom til at fungere som ét af Nordeuropas vigtigste handelsknudepunkter igennem et helt århundrede.
Vi starter vores byvandring på Østerbro nær et gammelt arbejderkvarter, der efter byfornyelsen i dag præges af lys, luft, caféliv og tilmed huser én af vores favoritproducenter af bagværk. Herfra ser vi den fine, gamle sporvognsremise, der de seneste knap 50 år har fungeret som indendørslegeplads og tilbagevendende loppemarked-hotspot. Terminalen, Bien, på Trianglen, vidner, ligesom Remisen, om de mange sporvogne, der kørte her. Dengang fik man stjernearkitekten P.V. Jensen Klint (der også tegnede Grundtvigskirken) til at levere ideen til den karakteristiske udformning, der stadig pryder knudepunktet.
Det nyklassicistiske posthus på Øster Allé er i dag forvandlet til en café, hvor bydelens
mange småbørnsfamilier ynder at nyde en brunch eller frokost, inden de fortsætter aktiviteterne i den bagvedliggende Fælledpark, som vi også tager et kig på. Fælleden ånder fred og idyl, men sådan har det ikke altid været…
Efter koleraepidemierne i 1800-tallet begyndte de mest fremsynede danske arkitekter at udtænke sunde boliger til arbejderklassen – vi skal se på to bud: Boliger, der stadig er populære i bydelen. Og sundhed, lys og luft, samt idéen om ”En sund sjæl i et sundt legeme” var også i højsædet, da man anlagde Idrætsparken og Østerbro Stadion i nærheden.
På vej mod den transformerede Nordhavn, passerer vi Bopa Plads, Østerbros perle og absolutte mødested for unge og gamle. Vi vil fortælle om hvornår pladsen fik sit navn, og om hvordan det gamle arbejderkvarter nær havnen stille og roligt forandrede sig i slutningen af sidste århundrede.
Vi slutter turen med at introducere til Nordhavnen, der i dag har fået sit helt eget postnummer: 2150. Området, hvor tusindvis af fragtskibe lagde til årligt, har de seneste ti år gennemgået en enorm forvandling. I de gamle pakhuse har mondæne design- og arkitektfirmaer deres adresser, og langs vandet, på de bredt anlagte træpromenader flokkes københavnerne om en plads i solen, omgivet af nybyggeri samt af de mange caféer og restauranter.
Vi tilbyder også en 2-timers byvandring udelukkende i Nordhavn, idet der i dag er rigeligt at se og fortælle om fra fortid, nutid -og fremtid…
Fotos taget af Cph:cool og for VisitDenmark