Islands Brygge var i mange år synonym med tung industri, hærens artilleri og arbejderboliger. Bydelen blev anlagt i begyndelsen af 1900-tallet på et opfyldt areal, der indtil da var et lavvandsområde med et rigt fugleliv. Ligesom i dag, manglede man plads til alskens aktiviteter i byen og fra 1905 og årtierne frem, blev der bygget på livet løs i nabolaget.
Ud mod vandet rejste man smukke, herskabelige ejendomme og havnen blev snart et livligt område fyldt til randen af fabriksaktiviteter og godstog på land samt af pramme og fragtskibe på vandet. Og skulle man til Sjælland fra Amager kunne man nyde turen over den nyanlagte, næsten parisisk udseende, Langebro eller tage den korte sejltur over. I gaderne bagved havnefronten, voksede antallet af små arbejderboliger i de firkantede karréer og forretningslivet blomstrede.
Livet gik sin gang, og indtil 1980erne skete der ikke de store forandringer. Men herefter tog det fart med byudviklingen. Fabrikkerne lukkede, nogle blev omdannet til boliger for et købestærkt publikum, andre revet ned. De mindre lejligheder gennemgik en massiv renovering og beboersammensætningen ændrede sig gradvist.
I dag er Islands Brygge et af byens mest populære steder – og vi vil på byvandringen fortælle jer om kvarterets forvandling og vise jer bydelens ældste boliger i Ballonparken, snuse til Amager Fælled, runde universitetet, se FDB´s gamle hovedsæde, og slå et smut forbi nogle af de gamle fabrikker, hvor blandt andet den ikoniske Viking blyant blev produceret. I dag er her koncertsal, kreative virksomheder og sågar en yderst sofistikeret restaurant. Vi skal naturligvis også kigge på havnefronten med den prisvindende Havnepark, hvor byens unge hænger ud for at tage sig en dukkert, stå på skateboard, løbetræne eller nyde en kold øl i Kulturhuset.
Turen starter ved Café Langebro på Islands Brygge 1